Pyszne wykwintne jedzonko, niezwykle delikatne soczyste mięsko. Dla mnie już zawsze tak podana kaczka będzie wywoływała usmiech na twarzy, bowiem to ten przepis spodobał się pani Ewie Wachowicz i zostałam zaproszona do jej domu
Kaczka z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia i zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez cały okres pieczenia podlewamy kaczkę bulionem co 15 minut a potem wytwarzającym się sosem. Podajemy z pomarańczami i jabłkami
Komentarze