KACZKA Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne wykwintne jedzonko, niezwykle delikatne soczyste mięsko. Dla mnie już zawsze tak podana kaczka będzie wywoływała usmiech na twarzy, bowiem to ten przepis spodobał się pani Ewie Wachowicz i zostałam zaproszona do jej domu

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka ok. 2 kg
    2 jabłka
    2 pomarańcze
    3 łyzki tymianu
    3 łyżki majeranku
    1/2 szkl bulionu warzywnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia i zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez cały okres pieczenia podlewamy kaczkę bulionem co 15 minut a potem wytwarzającym się sosem. Podajemy z pomarańczami i jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować