Kaczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie oczyszczamy,ucinamy skrzydła i myjemy.Nacieramy majerankiem,startym czosnkiem,solą, pieprzem i olejem,a następnie odkładamy na noc do lodówki.Kaczkę nadziewamy pokrojonym jabłkiem,pozostałym czosnkiem i majerankiem.Wkładamy do piekarnika,układamy na grzbiecie i pieczemy przez minimum 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Jeśli kaczka ma 2 kg proponuję wydłużyć czas pieczenia.Pieczenie możemy zacząć od mniejszej temperatury tak aby tłuszcz wytopił się dokładnie,a kaczka nie przypaliła.Po wyciągnięciu z piekarnika kaczkę nacinamy wzdłuż kręgosłupa i piersi, wyciągamy szkielet dzieląc kaczkę na porcje.Pozostałe jabłko obieramy,kroimy w cząstki podpiekamy na patelni z miodem i majerankiem.Podajemy do kaczki.
Komentarze