• Kaczka z jabłkami

    Dodane przez: hercik17

  • To moja pierwsza kaczka.Na szczęście udana i na prawdę smaczna.

  • Składniki

    kaczka (ok. 2kg)
    majeranek
    główka czosnku
    2 jabłka
    olej
    cukier
    sól i pieprz
    Jabłka:
    2 jabłka
    1 łyżka wody
    majeranek
    łyżka miodu

  • Sposób przygotowania

    1.
    Jabłka - krok 1

    Kaczkę dokładnie oczyszczamy,ucinamy skrzydła i myjemy.Nacieramy majerankiem,startym czosnkiem,solą, pieprzem i olejem,a następnie odkładamy na noc do lodówki.Kaczkę nadziewamy pokrojonym jabłkiem,pozostałym czosnkiem i majerankiem.Wkładamy do piekarnika,układamy na grzbiecie i pieczemy przez minimum 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Jeśli kaczka ma 2 kg proponuję wydłużyć czas pieczenia.Pieczenie możemy zacząć od mniejszej temperatury tak aby tłuszcz wytopił się dokładnie,a kaczka nie przypaliła.Po wyciągnięciu z piekarnika kaczkę nacinamy wzdłuż kręgosłupa i piersi, wyciągamy szkielet dzieląc kaczkę na porcje.Pozostałe jabłko obieramy,kroimy w cząstki podpiekamy na patelni z miodem i majerankiem.Podajemy do kaczki.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    jabłka, kaczka
  • 0 komentarzy

Dodane przez: hercik17

hercik17 251

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-26T19:42:01+02:00

752 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »