Kaczka pieczona ze słodkim jaglanym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

taką kaczkę podałam na niedzielny rodzinny obiad - wszyscy byli zachwyceni

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka - ja tym razem kupiłam wcześniej mrożoną, ale można dostać świeże tuszki
    1/2 szkl. kaszy jaglanej
    ok. 1/2 szkl. wody
    ok. 1/2 szkl. mleka
    2 garści suszonej żurawiny
    kilka suszonych moreli
    1 jajko
    skórka otarta z połowy pomarańczy
    sok z połowy pomarańczy
    1 mała cebula
    2 nieduże jabłka
    1 płaska łyżka masła
    2 łyżki sosu sweet chili z czosnkiem
    do smaku: sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, majeranek otarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona ze słodkim jaglanym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. swoją mrożoną kaczkę zostawiłam w lodówce, na najniższej półce, na 24 godziny żeby pomalutku sobie odtajała. Potem wykąpałam ją dokładnie i usunęłam resztki piórek bo coś tam gdzieniegdzie wystawało. Wzięłam ostry nóż i nożyczki kuchenne, i przy ich pomocy wyluzowałam tuszkę bez rozcinania skóry - trzeba pomału nacinać mięso wewnątrz tuszy tak żeby oddzielić szkielet - nogi wyłamałam w stawach biodrowych a skrzydełka w barkowych. Taką luzaczkę oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam też majerankiem, ale tylko od środka bo na wierzchu by się spalił. Odłożyłam ją na całą noc, ale jeśli nie macie czasu to przynajmniej na jakieś 2 - 3 godzinki.
  • 2. Kaszę wypłukałam, zalałam wodą z mlekiem w proporcjach m/w pół na pół i gotowałam ok. 10 minut po czym przełożyłam na sito żeby odsączyć nie wchłonięty płyn. Po wystudzeniu zmieszałam z żurawiną i posiekanymi morelami. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem ziołowym i czarnym. Dodałam też sok z pomarańczy i startą z owocu skórkę oraz jajko, wymieszałam dokładnie. Na maśle podsmażyłam trochę posiekaną cebulę z dodatkiem obranego, pokrojonego w kostkę jabłka - dodałam do farszu.
  • 3. Kaczkę położyłam piersiami do dołu na desce- najpierw zasznurowałam szyję czyli spięłam wykałaczkami rozciętą skórę szyjki i związałam sznurkiem - potem odwróciłam tuszkę piersiami do góry, nałożyłam farsz do środka i tak samo pospinałam wykałaczkami skórę rozciętą na brzuchu a potem zasznurowałam ją dokładnie. Uformowaną kaczuszkę ułożyłam w brytfannie i wstawiłam do nagrzanego piekarnika - piekłam ok. 2 godzin w temp. 180 st. C . W tym czasie 2 razy odlewałam nadmiar wytopionego tłuszczu a kaczkę polewałam na zmianę wodą i sosem z pieczenia.
  • 4. Jak widać na zdjęciu przypiekła się ta moja ptaszyna aż za bardzo - rzekłabym nawet, że spaliła się ciutkę, ale wierzcie mi, że taka przypieczona mocno skórka jest najlepsza - przynajmniej my taką lubimy - Wy możecie przypiec ją mniej. Po upieczeniu kaczkę odstawiłam na jakieś 10 minut a potem pokroiłam. Podałam, jak na kaczkę przystało, z dodatkiem buraczków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować