Ziemniaki z farszem kurkowo - orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyściłam, dokładnie wypłukałam i osączyłam. Ziemniaki wyszorowałam szczoteczką, zalałam wrzątkiem, gotowałam ok. 10 - 15 min. (zależnie od wielkości bo mają być prawie miękkie), ostudziłam, obrałam z łupinek. Cebulę obrałam, z chili usunęłam pestki - posiekałam. Ziemniaki przekroiłam poziomo na pół, wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki ok. 0 , 5 cm, oprószyłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i chili, dodałam kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, na koniec dodałam śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i nałożyłam czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropiłam leciutko olejem i posypałam odrobiną bułki tartej, ułożyłam na natłuszczonej blaszce i zapiekałam ok. 20 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podałam na gorąco z surówką.
Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na osobę, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu :-) Można nafaszerowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Komentarze