Cukinia z farszem kurkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

czy na obiad musi być mięso? oczywiście, że nie!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szczupła żółta cukinia (dł. ok. 20 cm)
    ok. 30 dkg świeżych kurek
    1/3 strąka papryki żółtej
    2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
    1 duży ząbek czosnku
    50 gram serka topionego (pół kostki)
    1 łyżka listków natki pietruszki
    1 kromka bułki (sam miąższ)
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2 plasterki sera żółtego
    do smaku: sól, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia z farszem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyłam, odcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam pestki, oprószyłam wnętrze solą. Kurki oczyściłam, opłukałam i osączyłam, większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam posiekaną całą dymkę, dodałam grzyby i posiekany czosnek, smażyłam kilka minut. Następnie dodałam pokrojony na kawałki serek i mieszałam aż się rozpuścił, na koniec dosypałam pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiłam całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyłam papierowym ręcznikiem, wnętrze posypałam bułką z natką, napełniłam farszem z kurek, wierzch także posypałam bułką i ułożyłam paseczki sera żółtego. Zapiekałam ok. 20 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podałam na gorąco.

    Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować