Kalarepka duszona z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

najlepsze kalarepki przyrządzała moja Babcia - to pyszny, wiosenny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 3 dość duże kalarepki
    20 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ja zmieliłam chudą łopatkę
    1/2 cebuli
    2 łyżki bułki tartej
    duży pęczek koperku (posiekany razem z łodyżkami)
    4 łyżki masła
    do smaku: sól, cukier i pieprz mielony
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kalarepka duszona z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obrałam, ścięłam z wierzchu tak jakby "czapeczkę". Resztę wydrążyłam specjalną łyżeczką (taką do wycinania kulek z melonów) zostawiając ścianki grubości ok. 0,5 cm. Wnętrza kalarepek oprószyłam solą i odrobiną cukru. Posiekałam cebulę i połowę wydrążonych środków, przesmażyłam na 1 łyżce masła. Do miski włożyłam mięso, dodałam przestudzoną cebulkę, tartą bułkę, połowę koperku, doprawiłam solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Masą mięsną napełniłam kalarepki, przykryłam "czapeczkami". W rondlu roztopiłam resztę masła, ułożyłam kalarepki, dolać ok. 1/2 szkl. wody, przykryłam i dusiłam ok.15 min.. Następnie dołożyłam resztę wydrążonych środków kalarepek, dodałam nieco soli i cukru, i dusiłam pod przykryciem aż kalarepki były miękkie. Jeśli sos zanadto odparuje to dolejcie jeszcze troszkę wody.

    Na koniec zaprawiłam sos mąką rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody, wlałam do rondla, gotowałam 3-4 min., dosypałam część koperku i ...gotowe. Można podawać jako samodzielne danie albo z ziemniakami.

Porady

Aby sprawdzić czy mięso w kalarepkach nie jest surowe należy nakłuć kalarepkę głęboko np. szpadką szaszłykową - jeśli wypływający ze środka będzie przeźroczysty - farsz jest ugotowany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować