Kaczka pieczona z jabłkami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • kaczka (ok. 2 kg)
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz

    Nadzienie:
    3 jabłka (szara reneta)
    1 łyżka majeranku

    Dodatkowo:
    2 - 3 jabłka do obłożenia kaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczą tuszkę natrzeć olejem i mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku.
  • * 2. Nadzienie:
    Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku, dobrze wymieszać i włożyć do kaczki. Kaczkę zszyć i ułożyć w brytfance. Kaczkę można ponacinać by tłuszcz się lepiej wytopił. Obłożyć pozostałymi jabłkami.
  • 3. Kaczkę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 2 godziny. Gdy kaczka ma ładny złoty kolor przykryć pokrywką. W międzyczasie podlewać ją zbierającym się sokiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować