Ciasto z kiwi

1 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    margaryna
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    BUDYŃ:
    1 l mleka
    2 budynie waniliowe
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1/3 kostki masła

    DODATKOWO:
    8 - 9 kiwi
    1 - 2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć blachę (25/35 cm.) i podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C, drugą część zamrozić. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć obrane i pokrojone na połówki owoce kiwi.
  • 2. BUDYŃ:
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym rozpuścić budyń, mąkę ziemniaczną i żółtka. Ugotować budyń. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Ciepły budyń wyłożyć na owoce i na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec ok. 45 - 50 min. w temp. 180*C.

Porady

Ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Pozostałe z ciasta białka można zamrozić i wykorzystać później do innych ciast lub lukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować