1.CIASTO Z MAKIEM:
Mąkę przesiać, odstawić. Schłodzone białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier oraz sok z cytryny, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 160*C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
2.MASA ŚMIETANOWA:
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy do rozpuszczenia, nie zagotowujemy, studzimy. Śmietanę miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, miksując na wolnych obrotach miksera. Gotową śmietanę w ilości 1 łyżki dodajemy do żelatyny, mieszamy a następnie całość przekładamy do miski ze śmietaną i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt kakaowy, przykrywamy ciastem z makiem i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3.MASA ARBUZOWA:
Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy. Blenderujemy na gładką masę, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Delikatnie tężejącą masę wykładamy na ciasto i ponownie schładzamy.
Komentarze