Arbuzowiec

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Upiec biszkopt ciemny z 4 - 5 jajek.

    CIASTO Z MAKIEM:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    2 1/2 łyżki mąki
    2 łyżeczki soku z cytryny
    3 łyżki maku

    MASA ŚMIETANOWA:
    1/2 l śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku

    MASA ARBUZOWA:
    1/2 kg miąższu z arbuza
    2 galaretki arbuzowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Arbuzowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Z MAKIEM:
    Mąkę przesiać, odstawić. Schłodzone białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier oraz sok z cytryny, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 160*C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA:
    Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy do rozpuszczenia, nie zagotowujemy, studzimy. Śmietanę miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, miksując na wolnych obrotach miksera. Gotową śmietanę w ilości 1 łyżki dodajemy do żelatyny, mieszamy a następnie całość przekładamy do miski ze śmietaną i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt kakaowy, przykrywamy ciastem z makiem i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. MASA ARBUZOWA:
    Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy. Blenderujemy na gładką masę, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Delikatnie tężejącą masę wykładamy na ciasto i ponownie schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Arbuz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować