Jesienne ragoût z kurczaka i kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania warzyw, podczas gdy będą w piekarniku zajmiemy się kurczakiem.
Warzywa dokładnie szorujemy szczoteczką pod wodą. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, marchewkę przekrajamy wzdłuż.
2.Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanymi ziołami.
Pieczemy ok. 45 minut (warto sprawdzić czy po takim czasie ziemniaki są miękkie, jeśli nie - podpiec jeszcze kilka minut) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3.Czas na ragoût!
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, obsmażamy.
4.Wrzucamy umyte kurki (większe można przekroić), zalewamy bulionem i dusimy, aż grzyby będą miękkie, a połowa płynu wyparuje.
5.W miseczce mieszamy dokładnie kilka łyżek bulionu z patelni, kremówkę i łyżkę mąki, tak, by nie było grudek (najlepiej zrobić to widelcem lub po prostu użyć trzepaczki).
6.Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Komentarze