Ragoût z kurczakiem i pieczarkami

4.5 (192 ocen)

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje ragoût — brązowe i białe. Brązowe robi się z mięsa zarumienionego z dodatkiem mąki przez smażenie w tłuszczu; białe przez gotowanie mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką.

Składniki:

  • Składniki:
    około 10 dużych pieczarek
    2 piersi z kurczaka
    1 ugotowana marchewka
    1 duża cebula
    por - zielona część
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    100 ml śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Ragoût z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, piersi w mniejsze części oraz por w piórka. Wszystko podsmażamy a później zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut.
  • 2. Na sam koniec dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia.
  • Ragoût z kurczakiem i pieczarkami 3. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem.

Porady

W szerszym sensie ragoût może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu.Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje ragoût — brązowe i białe. Brązowe robi się z mięsa wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki przez smażenie w tłuszczu; białe przez gotowanie mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować