Jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewająca, aromatyczna i bogata w warzywa! Uwielbiam smak przesmażonej czerwonej papryki z kawałkami mięsa i ziemniakami.
Jesienna zupa węgierska z pieczarkami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa przygotowujemy w pierwszej kolejności. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Tak samo robimy z pieczarkami. Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, marchew oraz czerwoną paprykę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesmażamy kilka minut. Dokładamy przyprawione mięso oraz pieczarki. Gdy mięso się przesmaży i zmieni kolor wsypujemy mąkę pszenną, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy pomidory z puszki. Dusimy kilka minut, zalewamy całość bulionem. Zupę dusimy na wolnym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Po około godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Na samym końcu wlewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z świeżą natką pietruszki.
Komentarze