Gulasz z papryką i białą fasolą

4 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego
    1 puszka białej fasoli
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1 marchew
    Garść mrożonego zielonego groszku
    Olej do smażenia
    Mąką pszenna
    2-4 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Mielony kminek
    Mielona słodka papryka
    Mielona ostra papryka
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Gulasz z papryką i białą fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mieloną słodką i ostrą papryką oraz mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.
    Przygotowane mięso zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu. Gotować pod przykryciem około 60min. Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dodać podsmażone warzywa.
    W tym celu cebulę i paprykę pokroić w większą kostkę, obraną marchew w drobną kostkę.
    Na patelni podsmażyć warzywa. Zaczynając od cebuli, po chwili dodać paprykę, na końcu marchew. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa. Gotować do miękkości, wtedy dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz zielony groszek. Całość doprawić solą, pieprzem, kminkiem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
    Następnie zagęścić gulasz. W miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z zimną wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Chwilę pogotować i ściągnąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować