Gulasz z papryką i białą fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mieloną słodką i ostrą papryką oraz mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.
Przygotowane mięso zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu. Gotować pod przykryciem około 60min. Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dodać podsmażone warzywa.
W tym celu cebulę i paprykę pokroić w większą kostkę, obraną marchew w drobną kostkę.
Na patelni podsmażyć warzywa. Zaczynając od cebuli, po chwili dodać paprykę, na końcu marchew. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa. Gotować do miękkości, wtedy dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz zielony groszek. Całość doprawić solą, pieprzem, kminkiem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
Następnie zagęścić gulasz. W miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z zimną wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Chwilę pogotować i ściągnąć z ognia.
Komentarze