Torcik Malinowa Chmurka

3 (12 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 24 cm:
    Kruchy spód:
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    2 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    110 g masła
    Warstwa malinowa:
    3 galaretki malinowe
    400-500 g malin (mogą być mrożone)
    3 szklanki wrzątku
    Warstwa śmietankowa:
    500 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    2 fixy do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    Warstwa bezowa:
    3 białka
    150 g drobnego cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

3 (12 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy ze sobą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzonym ciastem wygniatamy spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Tortownica o wymiarach 24 cm. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Ciasto musi być zarumienione. Po upieczeniu studzimy.
    Warstwa z malinami:
    Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku. Dokładamy maliny. Do warstwy malinowej użyłam mrożonych malin, w ten sposób galaretka szybciej mi stężała. Tężejącą galaretkę wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Tortownicę odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Warstwa śmietankowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dokładamy serek mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na galaretkę, wyrównujemy, ponownie chłodzimy w lodówce.
    Warstwa bezowa:
    Białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier (łyżka po łyżce aż do wyczerpania). Pod koniec ubijania wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Piana musi być lśniąca i sztywna. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o wymiarze tortownicy (24 cm). W środek rozkładamy i wyrównujemy pianę. Nie dojeżdżamy do samych krawędzi, ponieważ beza nam jeszcze urośnie. Wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym do 140*C piekarniku przez około godzinę. Wystudzoną bezę wykładamy na krem śmietankowy. Ciasto zostawiamy na około 2-3 godziny w lodówce. Kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować