Japoński makowiec z musem jabłkowym

4.5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłoniew połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    200g maku
    125g masła
    350g jabłek startych o grubych oczkach
    100g rodzynek
    10ml aromatu migdałowego
    2 łyżki likieru amaretto
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 łyżek kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    masło do wysmarowania formy

    Mus jabłkowy:
    810g prażonych jabłek w słoiku
    2 galaretki jabłkowe
    1/2 szklanki wrzątku

    Krem:
    250g mascarpone
    200ml śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    120g białej czekolady
    25g masła extra
    2 łyżki śmietany 30%
    perełki zielone
    wiórki kokosowe











Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Japoński makowiec z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ws9s3t 1. Ciasto makowe:
    Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec
    w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe.
  • image-0ck2uel 2. Mus jabłkowy:
    Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.
  • image-0pop6jf 3. Krem:
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.
  • image-0mqradt 4. Polewa:
    Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • image-1w70sem 5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować