Jagodowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki (batony) rozdrabiamy w blenderze.
W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Pozostawiamy do przestudzenia.
W misce ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na lekki puch, dodając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce serka.
Powstała masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodać cukierki. Dokładnie wymieszać.
Tortownicę ( u mnie 26 cm), wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę z cukierkami, na nią pozostałą masę wstawić do lodówki na 20 min.
Na wierzch zalać tężejącą się galaretką jagodową. Całość pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
Porady
nie użyłam w tym serniku spodu, ale jak najbardziej spód tortownicy możemy wyłożyć herbatnikami czy biszkoptem.
Komentarze