Ciasto jagódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w rondelku.
Jajka ubić na pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, maślankę i rozpuszczoną ciepłą margarynę, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
1/2 porcji jagód przesypać łyżką mąki i przełożyć na ciasto.
Piec 45 min w 180OC.
Upieczone ciasto wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody i przestudzić.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.
Do wysokiego naczynia przelać jogurt, dodać pozostałe jagody i ubijać ok 1 min, po tym czasie nie przestając ubijać cienką strużką wlać przestudzoną żelatynę i dalej ubijać kolejne 2 min.
Ciągle ubijać dodawać do masy jogurtowej po łyżce masy serowej.
Tak powstałą masę przełożyć na upieczone ciasto i wstawić na 2 godz do lodówki
Komentarze