Indyk w sosie musztardowo-miodowym z groszkiem

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jeżeli lubicie dogodzić sobie pysznym mięsnym daniem, ale nie napracować się przy tym zbytnio, proponuję indyka w sosie musztardowo-miodowym z groszkiem. Wspaniały smak...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - mięso z indyka np. udziec : 80 dkg
    - cebula ( duża) : 1 sztuka
    - musztarda ziarnista łagodna : 3 łyżki
    -miód naturalny np. spadziowy : 1- 2 łyżki
    -sól : 1 łyżka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    - ziele angielskie : 4 ziarenka
    -tymianek świeży ( listki) lub suszony : 1 łyżka
    - gorąca przegotowana woda : 500 ml
    -olej rzepakowy : 6 łyżek
    - mąka pszenna : 2-3 łyżki


Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w sosie musztardowo-miodowym z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Mięso z indyka ( u mnie udziec) umyć, pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, podpiec ze wszystkich stron, gdy zacznie puszczać soki, dodać cebulę, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień, dusić 10 minut.
  • 2. Do mięsa wrzucić ziele angielskie, dodać tymianek, miód i musztardę, wlać wodę, dusić 30 minut. Dodać groszek, dusić jeszcze 20 minut.
  • 3. Z sosu wyjąć ziele angielskie. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do sosu, wymieszać, zwiększyć ogień, gotować 2-4 minuty. Doprawić do smaku solą. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Posyapć tymiankiem.

Porady

Do sosu można dodać marchewkę oraz łyżkę gestej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować