Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami

4.49 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Doskonałe danie o cytrusowym aromacie na wykwintny obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • duży,sprawiony kurczak ok.1,5 kg
    4 jabłka
    2 pomarańcze
    1 cytryna
    duża garść rodzynek
    łyżeczka imbiru lub starty 5 cm korzeń imbiru
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    łyżka miodu
    po 3 łyżeczki kolendry i kuminu (kmin rzymski)
    łyżka soli,pieprz
    2 łyżki cukru
    łyżeczka majeranku
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Sok z pomarańczy wymieszać z miodem,majerankiem,imbirem i utartymi w moździerzu kuminem i kolendrą.Mieszanką polać kurczaka,natrzeć solą i oprószyć pieprzem.Wstawić do lodówki na minimum godzinę.Pomarańcze obrać i pokroić w ósemki,cytrynę ze skórką w ćwiartki.2 jabłka pokroić w talarki a 2 w ósemki.Cząstki jabłek,cytryny i pomarańczy wymieszać z rodzynkami,posypać cukrem i nadziać kurczaka.Ułożyć w żąroodpornym naczyniu z pokrywką lub w rękawie do pieczenia,podlać oliwą i obłożyć plastrami jabłek.Piec ok.1,5 godziny w temp.180 stopni.Kurczak jest gotowy,gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego jasny klarowny sok.Po tym czasie zdjąć pokrywę lub rozciąć rękaw,usunąć plastry jabłek i pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku,aby skórka nabrała złocistego koloru-najlepiej włączyć termoobieg.

Porady

Jeśli mamy czas,kurczaka najlepiej natrzeć dzień wcześniej przed pieczeniem i wstawić na noc do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować