Halibut zapiekany z ziemniakami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Polecam taką pyszną rybkę .

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kawałki halibuta
    łyżeczka soku z cytryny
    sól

    6 ziemniaków
    łyżeczka tymianku

    łyżeczka oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego

    2 łyżki tartego chrzanu
    200 ml śmietany 18%
    2 jajka
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz cytrynowy
    sól

    3 łyżki masła
    2 łyżki tartego chrzanu
    5 łyżek bułki tartej
    pieprz cytrynowy
    sól

    2 łyżki drobno posiekanego koperku
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki


Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Halibut zapiekany z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć i zamarynować sokiem z cytryny i solą.
    Pozostawić w lodówce na ok 30 min.
  • 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
    Obrać, pokroić w talarki i włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Posypać tymiankiem i zalać sosem ze śmietany wymieszanej z jajkami ,chrzanem, cukrem, pieprzem i solą.
  • 3. Z masła , chrzanu i bułki tartej zrobić kruszonkę. ( sól, pieprz do smaku )
    Jeśli byłaby potrzeba dołożyć bułki tartej.
    Na ziemniakach ułożyć rybę i posypać kruszonką.
    Zapiekać ok 30 min - 180 stopni.
    Przed podaniem obficie posypać koperkiem i natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować