Halibut duszony z warzywami

5 (149 ocen)

  • 45 min

Pyszna soczysta i dietetyczna rybka podana w towarzystwie warzyw

  • 45 min

Składniki:

  • Na jedną porcję :
    1 plaster halibuta ok 200 g
    duża marchewka lub dwie małe
    średnia pietruszka
    kawałek pora 4-5 cm
    1 łyżka oleju
    1 cytryna
    100 ml białego wytrawnego wina
    ok. szklanki wody
    sól
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Halibut duszony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny do lodówki.
  • warzywa do rybki 2. Warzywa umyć, obrać.
    Marchewkę i pietruszkę pokroić nożykiem do jarzyn na wstążki, pora w talarki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pora, chwilę przesmażyć, dołożyć marchew i pietruszkę, wlać pół szklanki wody i wino , nakryć i dusić 20-25 minut, od czasu do czasu zamieszać i podlać wodą, posolić delikatnie.
    Gdy warzywa są prawie miękkie, odsunąć je na bok , a na wolnym miejscu położyć rybę, posypać pieprzem cytrynowym.
  • 4. Dusić wszystko pod przykryciem 10 minut. W połowie duszenia rybę delikatnie przewrócić.
    Podawać od razu po przygotowaniu na wygrzanym talerzu, udekorować plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować