Pyszna soczysta i dietetyczna rybka podana w towarzystwie warzyw
45 min
Składniki:
Na jedną porcję :
1 plaster halibuta ok 200 g
duża marchewka lub dwie małe
średnia pietruszka
kawałek pora 4-5 cm
1 łyżka oleju
1 cytryna
100 ml białego wytrawnego wina
ok. szklanki wody
sól
pieprz cytrynowy
Halibut duszony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny do lodówki.
2.Warzywa umyć, obrać.
Marchewkę i pietruszkę pokroić nożykiem do jarzyn na wstążki, pora w talarki.
3.Na patelni rozgrzać olej wrzucić pora, chwilę przesmażyć, dołożyć marchew i pietruszkę, wlać pół szklanki wody i wino , nakryć i dusić 20-25 minut, od czasu do czasu zamieszać i podlać wodą, posolić delikatnie.
Gdy warzywa są prawie miękkie, odsunąć je na bok , a na wolnym miejscu położyć rybę, posypać pieprzem cytrynowym.
4.Dusić wszystko pod przykryciem 10 minut. W połowie duszenia rybę delikatnie przewrócić.
Podawać od razu po przygotowaniu na wygrzanym talerzu, udekorować plasterkami cytryny.
Komentarze