Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

4.5 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ryby, a w szczególności halibuta, którego cenię za wysoką zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych. Jest to ryba, która zawartością białka spokojnie może zastąpić drób lub czerwone mięso. Dodatkowo halibut zawiera sporo kwasów omega-3, potas, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także cenną witaminę D. Dzisiaj zapraszam na jego niezwykle soczystą i finezyjną odsłonę, której smaku dodaje serowo - pieczarkowa kołderka, a także aromatyczny tymianek.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g filetu z halibuta
    - ser Mozzarella
    - kilka drobnych pieczarek brązowych
    - 1 jajko
    - 5 łyżek mąki
    - 5 łyżek bułki tartej
    - przyprawa do ryb
    - 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
    - kozie masło
    - świeży tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy przyprawą do ryb, a następnie obtaczamy je w mące, jajku wymieszanym z sosem sojowym oraz bułce tartej. Filety obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na kozim maśle.
  • 2. Pieczarki obieramy, pozbawiamy nóżek i smażymy na maśle do momentu odparowania wody i ich delikatnego przyrumienienia.
  • 3. Na podsmażone filety halibuta układamy plastry mozzarelli, a na nich pieczarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg z górną grzałką). Upieczone ryby posypujemy świeżym tymiankiem. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowy halibut świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, sosem śmietanowo - pieczarkowym oraz bukietem surówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować