Gulasz z grzybami i kaszą

0 (0 ocen)

  • 60 min

proste a jakze sycące danie

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa (łopatka)
    garść grzybów suszonych
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szkl rosołu
    1 łyżka smalcu
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    szczypta bazylii
    szczypta oregano
    1 łyżka czerwonej soczewicy

    1 szkl kaszy gryczanej
    2 szkl wody
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z grzybami i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Mięso pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w drobniejszą kosteczkę.
    Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok 10 min) odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałeczki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażyć chwilę po czym dodać mięso, smażyć aż do odparowania płynów, dodać przyprawy, paprykę i grzyby, podlać rosołem i dusić ok 30 min pod przykryciem. Pod koniec dodać soczewicę do zagęszczenia gulaszu.
    Pogotować jeszcze ok 10 min. W razie potrzeby podlać wodą.

    Kaszę ugotować z dodatkiem soli i pieprzu w 2 szkl wody. Przykryć i pozostawić tak ok pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować