Gruszki z masą orzechową i karmelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser, który na pewno zasmakuje zwolennikom orzechów. Pyszne, mocno orzechowe gruszki są idealne na jesienne dni!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦4 gruszki
    ◦200 g cukru
    ◦1 litr wody

    Składniki na masę orzechową:
    ◦100 g zmielonych orzechów włoskich (można użyć do tego blendera)
    ◦2 łyżki śmietany 36% (nie śmietanki w płynie, chodzi o gęstą słodką śmietanę)
    ◦2-3 łyżki cukru pudru

    Składniki na sos karmelowy:
    ◦kilka całych, obranych orzechów włoskich
    ◦1 łyżka miodu naturalnego
    ◦2 łyżki cukru
    ◦50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Gruszki z masą orzechową i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cukrem zagotować (można też dodać ulubione przyprawy – cynamon, wanilię, goździki). Gruszki umyć, obrać ze skórki zostawiając ogonki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującej wody. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć i odłożyć żeby przestygły.

    Śmietanę, cukier puder i zmielone orzechy połączyć razem. Powstałą masę można schować do lodówki będzie łatwiej formować kulki.

    Masło rozpuścić z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, mieszając.

    Z masy orzechowej formujemy w rękach kulki (wielkości orzecha włoskiego) i napełniamy połówki gruszek. Całość polewamy sosem karmelowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Masa orzechowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (150 ocen)

Biszkopt z masą orzechową

To może cię zainteresować