Deser, który na pewno zasmakuje zwolennikom orzechów. Pyszne, mocno orzechowe gruszki są idealne na jesienne dni!
30 min
Składniki:
Składniki:
◦4 gruszki
◦200 g cukru
◦1 litr wody
Składniki na masę orzechową:
◦100 g zmielonych orzechów włoskich (można użyć do tego blendera)
◦2 łyżki śmietany 36% (nie śmietanki w płynie, chodzi o gęstą słodką śmietanę)
◦2-3 łyżki cukru pudru
Składniki na sos karmelowy:
◦kilka całych, obranych orzechów włoskich
◦1 łyżka miodu naturalnego
◦2 łyżki cukru
◦50 g masła
Gruszki z masą orzechową i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z cukrem zagotować (można też dodać ulubione przyprawy – cynamon, wanilię, goździki). Gruszki umyć, obrać ze skórki zostawiając ogonki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującej wody. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć i odłożyć żeby przestygły.
Śmietanę, cukier puder i zmielone orzechy połączyć razem. Powstałą masę można schować do lodówki będzie łatwiej formować kulki.
Masło rozpuścić z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, mieszając.
Z masy orzechowej formujemy w rękach kulki (wielkości orzecha włoskiego) i napełniamy połówki gruszek. Całość polewamy sosem karmelowym.
Komentarze