To pyszne kruche ciasto, przełożone masą jabłkowo, a do tego mega słodka masa orzechowa. Nie można chcieć nić więcej. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a efektowne.
Ciasto z jabłkami i masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto – masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie różne części. Upiec dwa jednakowe placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm. Placki piec w 180 stopniach przez około 20-25 min.
Masa jabłkowa – jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i chwilę dusić na niewielkim ogniu. Do jabłek dodać cukier do smaku, wymieszać.
Masa orzechowa – zmielone orzechy zalać szklanką gorącego mleka, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając stopniowo dodawać orzechy, całość dokładnie połączyć.
Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na jeden placek kruchy i przykryć drugim plackiem. Gotową masę orzechową rozprowadzić na drugim placku.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze