Na grillu króluje zazwyczaj karkówka, postanowiłam odczarować podroby. Na ruszcie pojawiło się mało wykorzystywane i stanowczo niedoceniane serce wołowe i z miejsca podbiło podniebienia moich gości - polecam
1 godz. 10 min
Składniki:
½ serca wołowego tj. około 0,5 kg
3 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 gałązka rozmarynu
½ szklanki soku z pomarańczy
½ szklaki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka miodu
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Grillowana marchewka
4-6 młodych marchewek
6 plasterków wędzonego boczku
Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serce wołowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Do miski wlewamy sok pomarańczowy, wino, dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, starty na tarce imbir, gałązkę rozmarynu i łyżeczkę miodu, łączymy wszystkie składniki.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy serce i marynujemy je najlepiej prze noc. Serce osuszamy, lekko skrapiamy je oliwą, solimy delikatnie i pieprzymy, grillujemy je około 8-15 minut z każdej ze stron w zależności od stopnia wysmażenia.
Młode marchewki myjemy, lekko oprószamy solą i pieprzem, owijamy je w plasterki wędzonego boczku i grillujemy, aż do uzyskania złotego koloru.
Usmażone serce odstawiamy na chwile na bok aby odpoczęło na jakieś 15 minut. Po tym czasie kroimy je plastry i serwujemy z grillowaną marchewką i ulubionym sosem.
Komentarze