Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Na grillu króluje zazwyczaj karkówka, postanowiłam odczarować podroby. Na ruszcie pojawiło się mało wykorzystywane i stanowczo niedoceniane serce wołowe i z miejsca podbiło podniebienia moich gości - polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ½ serca wołowego tj. około 0,5 kg
    3 ząbki czosnku
    ½ papryczki chilli
    1/2 łyżeczki startego imbiru
    1 gałązka rozmarynu
    ½ szklanki soku z pomarańczy
    ½ szklaki wytrawnego białego wina
    1 łyżeczka miodu
    Oliwa z oliwek
    Sól, pieprz
    Grillowana marchewka
    4-6 młodych marchewek
    6 plasterków wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serce wołowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

    Do miski wlewamy sok pomarańczowy, wino, dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, starty na tarce imbir, gałązkę rozmarynu i łyżeczkę miodu, łączymy wszystkie składniki.

    Do tak przygotowanej marynaty wkładamy serce i marynujemy je najlepiej prze noc. Serce osuszamy, lekko skrapiamy je oliwą, solimy delikatnie i pieprzymy, grillujemy je około 8-15 minut z każdej ze stron w zależności od stopnia wysmażenia.

    Młode marchewki myjemy, lekko oprószamy solą i pieprzem, owijamy je w plasterki wędzonego boczku i grillujemy, aż do uzyskania złotego koloru.

    Usmażone serce odstawiamy na chwile na bok aby odpoczęło na jakieś 15 minut. Po tym czasie kroimy je plastry i serwujemy z grillowaną marchewką i ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Podroby Wołowina Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować