REKLAMA

Ruskie pierogi grillowane w boczku

wyświetlono: 332 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych, często robię ich różne wariacje. Dzisiejszy pomysł niestety nie należy do mnie. Taki sposób na ruskie pierogi wymyślił mój brat podczas jednej z imprez plenerowych. Od tamtej pory są hitem podczas grillowania. Oczywiście równie dobrze smakują robione w domu na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym.

opublikowany: 14.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz. 40 min
  • Średni

Składniki:

  • farsz:
    0,5 kg białego sera
    około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    3 cebule
    3 łyżki masła
    sól morska
    pieprz czarny
    gałka muszkatołowa
    2 papryczki chili

    ciasto:
    kg mąki u mnie typ 450
    kostka masła ok. 20 dag
    ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
    opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
    sól ziołowa

    cienki, długi plasterek surowego, wędzonego boczku na każdego pieroga
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane chili. Doprawiamy solą i chwilę dusimy.
    Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.

    Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
    Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową.
  • pierogi 2. Ostudzone pierogi owijamy boczkiem.


    Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym, aż boczek się zrumieni. Pierogi możemy podać z ulubionym pikantnym sosem.

Porady

Jeśli pierogi chcecie zrobić w plenerze na grillu, to owinięte pierogi należy ułożyć na tackach do grillowania lub żeliwnej patelni i w ten sposób je grillować.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Pierogi ruskie

pierogi ruskie - któż z nas ich nie lubi...

kategoria: Pierogi pierogi ruskie Ser opublikowany: 14.11.2013 | wyświetlono: 9136 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 2
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

PIEROGI RUSKIE

Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 20.09.2013 | wyświetlono: 8449 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 6
Dodane przez: Konstancja Konstancja

Pierogi ruskie

Pyszne,delikatne pierogi ruskie.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie Dania główne Ser opublikowany: 25.01.2020 | wyświetlono: 659 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

kategoria: Pierogi opublikowany: 21.05.2019 | wyświetlono: 1165 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE