Grillowana karkówka z kminkiem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę (grube plastry min. 1 cm) wyciągamy na ok. 30 minut przed smażeniem z lodówki. Tuż przed samym smażeniem na patelni grillowej, karkówkę z obu stron obsypuję szczyptą soli i pieprzem oraz kminkiem. Wszystkie przyprawy mocno wcieram w mięso z dosłownie kilkoma kroplami oliwy.
Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i smażymy aż białko zetnie się do połowy wysokości mięsa, a spoiny tłuszczu zaczną się wytapiać. Smażymy drugą stronę karkówki do momentu aż białko całkowicie się zetnie ale nie będzie suche.
Mrożoną fasolkę szparagową cienką dusimy na drugiej patelni na łyżce masła i i łyżeczce oliwy, doprawiamy solą. Na ostatnie kilka minut dorzucam posiekane 2 ząbki czosnku.
2.Układamy fasolkę w jednym kierunku na talerzu, na wierzch karkówkę.
PS
Wybierajcie karkówkę jak najmniej przerośniętą tłuszczem, a jeśli już nie macie wyboru - krójcie później mięso wzdłuż spoin z tłuszczu.
Komentarze