Grillowana karkówka z kminkiem i fasolką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kminek świetnie sprawdza się z karkówką, którą tak przecież uwielbiamy - latem z grilla i w jesienne popołudnia z patelni.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka: 2 sztuki
    - fasolka szparagowa cienka: 2 szklanki
    - kminek: 1 łyżka
    - sól, pieprz,: 5 szczypt
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana karkówka z kminkiem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa karkówka 1. Karkówkę (grube plastry min. 1 cm) wyciągamy na ok. 30 minut przed smażeniem z lodówki. Tuż przed samym smażeniem na patelni grillowej, karkówkę z obu stron obsypuję szczyptą soli i pieprzem oraz kminkiem. Wszystkie przyprawy mocno wcieram w mięso z dosłownie kilkoma kroplami oliwy.

    Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i smażymy aż białko zetnie się do połowy wysokości mięsa, a spoiny tłuszczu zaczną się wytapiać. Smażymy drugą stronę karkówki do momentu aż białko całkowicie się zetnie ale nie będzie suche.

    Mrożoną fasolkę szparagową cienką dusimy na drugiej patelni na łyżce masła i i łyżeczce oliwy, doprawiamy solą. Na ostatnie kilka minut dorzucam posiekane 2 ząbki czosnku.
  • karkówka z kminkiem i fasolką 2. Układamy fasolkę w jednym kierunku na talerzu, na wierzch karkówkę.

    PS

    Wybierajcie karkówkę jak najmniej przerośniętą tłuszczem, a jeśli już nie macie wyboru - krójcie później mięso wzdłuż spoin z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Karkówka Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować