Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne, syte danie na chłodniejsze dni- idealne. Moi domownicy lubią gołąbki, zatem ja je z przyjemnością przygotowuję.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • kapusta biała, ok. 2,5 kg

    Farsz:
    1 kg świeżej łopatki wieprzowej
    350 g kaszy jęczmiennej pęczak
    300 g suchego białego ryżu
    200 g obranej cebuli
    3 duże ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    papryka ostra w proszku, sól, pieprz czarny- do smaku

    Ponadto:
    przyprawa warzywna, 3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta biała 1. Najpierw przygotowujemy kapustę.
    Wybieramy młodą, zdrową kapustę białą. Usuwamy brzydkie liście. Resztę myjemy.
  • zaparzone liście z kapusty 2. Liście z kapusty oddzielamy na pojedyncze, zaparzamy w osolonym wrzątku kilka min. Wycinamy z nich twardy nerw.
    Odkładamy 3 mniejsze na dno rondla, aby gołabki nam się nie przypaliły.
  • ugotowany ryż 3. Przygotowanie farszu:
    Suchy ryż płukamy w zimnej wodzie. Gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy.
  • ugotowana kasza jęczmienna pęczak 4. Tak samo gotujemy kasze jęczmienną pęczak.
  • mięso wieprzowe 5. Świeże mięso wieprzowe, myjemy, usuwamy twarde żyły.
  • zmielone mięso wieprzowe z cebulą czosnkiem 6. Mięso surowe kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa z czosnkiem i cebulą.
  • mięso wieprzowe z ryżem i kaszą pęczak 7. Wyrabiamy mięso z gorącym ryżem i kaszą pęczak.
  • gotowy farsz do gołąbków 8. Wsypujemy przyprawy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
  • farsz na liściu kapusty 9. Formowanie gołąbków:
    Na każdy liść nakładamy porcję przygotowanego farszu.
  • zwijanie liścia w rulon 10. Liść zwijamy, najpierw 2 boki do środka.
  • gotowy, zwinięty gołąbek z farszem 11. A potem ciasno w rulonik.
  • ułożone w rondlu gołąbki 12. Gotowe gołąbki układamy ciasno w rondlu. Na dnie mamy już ułożone liście kapusty.
  • gołąbki w rondlu posypane przyprawami 13. Gołąbki posypujemy przyprawami do smaku: jarzynką oraz dodajemy 3 liście laurowe.
    Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy rondel.
    Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • gołąbek z mięsem, ryżem, kaszą pęczak, koncentratem pomidorowym 14. Gołąbki podajemy na gorąco na obiad jako samodzielne, syte danie z pieczywem lub ziemniakami.
    Podajemy z dowolnym, ulubionym sosem, np: pomidorowym, chrzanowym, musztardowym lub po prostu z keczupem.
    Smacznego ;)

Porady

Czas przygotowania zależy od kapusty. Ja robiłam gołąbki jesienią, zatem kapusta nie była już młoda i miękka. Do farszu możemy dodać grzyby świeże lub namoczone suszone oraz posiekaną zieleninę. Kapusty młodej, nowej nie parzymy zbyt długo. Liście nie mogą być zbyt miękkie, ani mocno nasiąknięte wodą, bo będą się rozrywać podczas zawijania z farszem. Danie można odgrzewać oraz zamrażać. Dzieciom nie doprawiamy za ostro. Dla dorosłych przyprawy mocne są wskazane przy przeziębieniu. Z wyczytanych wiadomości o kaszach: Kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa. Zawiera: dużo skrobi oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. A także sporo składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzem. Z tej porcji wychodzi, ok. 20 średnich gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso Ryż Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować