To bardzo zdrowa potrawa na bazie kaszy jaglanej , jest rewelacyjnie pyszna , mięsożercy będą w szoku...
1 godz. 20 min
Składniki:
Kapusta
Kasza jaglana ( 1 szklanka ugotowana w 3 szklankach wody)
600 gr pieczarek
pasta pomidorowa (pasta ,przecier itd)
sól
pieprz
kurkuma
curry
listek laurowy, ziele, pieprz w kulkach.
czosnek 2 ząbki
1 duża cebula
oliwka z oliwek
odrobina cukru i cytryny
w wersji wegetariańskiej można dodać trójkącik serka topionego do sosu pomidorowego
Gołąbki najsmaczniejsze na świecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotujemy tak jak na standardowe gołąbki.Gotujemy kasze 1 szklankę w 3 szklankach wody.
Na patelni smażymy cebulkę, gdy się podsmaży dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, starte na grubych oczkach pieczarki , solimy , pieprzymy, dodajemy curry , i kurkumy (do smaku) smażymy...
Do patelni dorzucamy kasze , w takiej ilości jak chcemy mieć przewagę pieczarek albo kaszy . Farsz chwilę podgrzewamy aby smaki się połączyły.
Do liści nakładamy farsz , zawijamy i układamy w garnku wyłożonym liściem od kapusty . Gdy już wszystkie zawiniemy dolewamy wody dajemy listek laurowy, ziele , pieprz w kulkach , sól, algo vegete bez gluta i gotujemy .
Butelkę pasty przelewamy do rondelka , gotujemy z dodatkiem soli cukru i cytryny, można dodać natkę pietruszki , na koniec dorzucamy trójkącik :-) gołąbki przekładamy do patelni i zalewamy sosem. SMACZNEGO
Porady
NIE TRZYMAJCIE SIĘ KONWENANSÓW , KUCHNIA TO EKSPERYMENT
Komentarze