Prosta i smaczna, jak tylko widzę brukselkę w sklepie, nie mogę opanować się, żeby jej nie przyrządzić!! Na samą myśl ślinka cieknie!
Na śniadanie, obiad, kolację, na przegryzkę do filmu i czego tylko się chce!
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g brukselki
1 limonka
ząbek czosnku
masło
sól i pieprz do smaku
Najlepsza brukselka na świecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.brukselkę przekrój na połówki, podsmaż na maśle, nie przewracając za często, daj jej się przysmażyć, jak już będą pięknie zarumieniona dolej troszkę wody i duś pod przykryciem ok 10 min.
2.Limonkę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na małych oczkach, wyciśnij sok.
3.Do brukselki dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól ( ok pół łyżeczki) i pieprz (szczyptę), wszystko wymieszaj, następnie dodaj otartą skórkę z limonki, a na końcu sok.
4.Chwilę podsmażaj wszystko na patelni bez przykrycia i GOTOWE!:)
Komentarze