Pasztet warzywny z sezamem :-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do garnka z oliwą (2 łyżki oliwy) podsmażamy chwilkę, dodajemy starte na tarce o gr. oczkach marchewke i seler, smażymy i zalewamy wodą aby się troszkę poddusiło. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy , smażymy cebulkę drobno pokrojoną i starte pieczarki,wraz ze zmiażdzonym czosnkiem.Czekamy aby i z garnka z warzywami i z patelni wyparowała cała woda. Warzywa w garnku blendujemy, dokładamy zawartość patelni, żółtko, bułkę tartą, przyprawy, przecier, i ubitę wcześniej białko. Delikatnie mieszamy, przekładamy całość do keksówki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 35 min w rozgrzanym piekarniku do 180 st
Komentarze