NAJLEPSZE NA ŚWIECIE PĄCZKI

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wypełnione po brzegi truskawkową marmoladą z całą pewnością zachwycą nawet tych, którzy za pączkami nie przepadają.I pamiętajcie: w Tłusty Czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:

    ( 25 szt )

    * mąka tortowa – 500 g

    * świeże drożdże – 50 g

    * żółtka – 4 szt

    * cukier – 3 czubate łyżki

    * cukier wanilinowy – 1 łyżka

    * jajko – 1 szt

    * masło – 50 g

    * mleko 3/2% – 250 ml

    * sól – 1 szczypta

    * spirytus – 2 łyżki

    DODATKOWO:

    * marmolada truskawkowa

    * tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Faworki

Najlepsze na świecie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    UWAGA!

    Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

    Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.

    Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.

    Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

    Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru.

    Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

    Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

    Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

    Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm.

    Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

    W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C.

    Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku.

    Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ).

    Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem!

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować