Najlepsze pankejki na świecie

4.45 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Małe, pyszne placuszki.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    sól - 1/4 łyżeczki
    cukier - 1 łyżka
    mleko - 1 szklanka
    jajko - 1 szt
    masło/olej - 1 łyżka
    olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
    syrop klonowy, dżem, owowce itp. - ulubione dodatki do podania
Wystaw ocenę:

4.45 (175 ocen)

Zobacz również:

Placki

Najlepsze pankejki na świecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła/oleju . Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę (np. talerzykiem lub folia spożywczą i odstaw na 15 minut- godzinę).
  • 2. Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem 4 placuszki). Smaż z obu stron, na złoto.
  • 3. Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.

Porady

Dla lepszego smaku można dodać 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować