Gołąbki domowe babci Krysi

4.95 (195 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Gołąbki domowe wg przepisu babci Krysi. Pyszne, wspaniałe, cudowne.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty ( duża , ładna )

    1 kg mięsa zmielonego ( szynka )
    2 cebule ( posiekane w kostkę i przesmażone na maśle )
    1 bułka kajzerka ( namoczona w wodzie )
    2 jajka
    1/3 szkl wody
    1 łyżka majeranku
    pieprz czarny
    sól
    listek laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.95 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki domowe babci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (solimy ). Dusimy pod przykryciem ok 20 min. Odcedzamy i studzimy. Nacinamy głąba i delikatnie rozkładamy kapustę na pojedyncze liście. Ścinamy główną żyłę z liścia. Najmniejsze i uszkodzone liście odkładamy.
  • 2. Do miski wkładamy mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, cebulkę, majeranek, pieprz czarny (sporo, musi być wyrażnie wyczuwalny ), sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dolewamy wodę jeśli jest taka potrzeba.
    Masa ma być dość lużna.
  • 3. Robimy duże klopsy, które kładziemy na obgotowane liście i zwijamy, lekko dociskając.
    Tak robimy do wyczerpania składników.
  • 4. Dno dużego garnka ( gęsiarki ) wykładamy odłożonymi liśćmi. Na wierzchu układamy nasze gołąbki i przykrywamy też liśćmi. Gołąbki układamy jeden przy drugim, końcówką liścia do dołu.
    Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbķów, wkładamy listek laurowi, 3 kulki ziela angielskiego. Dusimy na bardzo małym ogniu ok 2 godz.
  • 5. Gołąbki podajemy w sosie własnym, który robimy z powstałego wywaru, zagęszczając mąką. Smacznego.

Porady

Gołąbków można zrobić więcej i zamrozić . Super danie w nagłej potrzebie. Mama mówi, że jej mama do tych gołąbków używała kwaszonej kapusty- liści . Kwaszono kapustę w beczce. Sypano poszatkowaną kapustę i w połowie beczki układano warstwę całych liści i znowu przykrywano poszatkowaną kapustą. Podobno takie gołąbki to dopiero pycha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować