Sałatka szwedzka wg Babci Krysi

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To jest najlepsza sałatka do słoików na zimę. Od lat robię tę sałatkę wg przepisu mojej Teściowej. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 kg świeżych zielonych ogórków
    1 kg cebuli
    1kg czerwonej papryki
    kilka marchewek
    pęczek koperku

    2 szklanki octu
    2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    szklanka oleju
    4 łyżki czubate soli
    pieprz czarny w ziarnach
    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki

Sałatka szwedzka wg babci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Można to zrobić na szatkownicy. Cebule też pokroić w plasterki. Paprykę w paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce do warzyw. Koperek drobno pokroić.
    Wszystkie warzywa wymieszać w dużym naczyniu z dodatkiem soli. Ocet, wodę i cukier zagotować. Gorącą zalewę dodać do warzyw i pozostawić na kilka godzin.
    Przygotować słoiczki. Do każdego słoika wkładać kilka ziaren pieprzu czarnego i po 1/2 łyżeczki gorczycy.
    Do sałatki dodać jeszcze olej i wymieszać. Nakładać do słoiczków. Razem z zalewa. Słoiczki pozamykać. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką i wypełnionego wodą. Pasteryzować 15 - 20 min. Gorące słoiczki odwracać do góry denkiem i wystudzić. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować