Gofry z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym garnku roztopić masło. Białka ubić na sztywną pianę.Do osobnego pojemnika wlać żółtka i resztę składników (bez białek). Dokładnie je wymieszać (najlepiej użyć do tego celu miksera). Połączyć białka z masą i delikatnie wymieszać (nie miksować). Posmarować gofrownicę olejem. ( To ułatwi ich wyjmowanie i zapobiegnie przywieraniu ciasta do ścianek). Wlać ciasto do gofrownicy i piec gofry 3-4 minuty aż nabiorą rumianego, brązowego koloru.
2.Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki.
3.Schłodzoną śmietanę, ubić na szybkich obrotach, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku.
4.Na jeszcze ciepłych gofrach wycisnąć szprycą bitą śmietanę i rozłożyć truskawki.
Porady
Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. To powoduje, że dostaje się do środka wilgoć i gofry wychodzą miękkie i gumiaste.
Komentarze