Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Z tego przepisu gofry wychodzą wyjątkowo kruche i takie pozostają na długi czas.Dodatek bitej śmietany i truskawek sprawia, że już sam ich widok przypomina nam wakacje.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl. mąki
    proszek na pieczenia "na czubek noża"
    4 łyżki cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżka soku z cytryny (cytrynę można zamienić na esencję waniliową)

    200g śmietany kremówki 30%
    odrobina cukru pudru
    30dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, dodać żółtka ucierać przez ok. 2-3 minuty do otrzymania gładkiej masy. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, dodać do masy. Zmiksować. Dodać skórkę i sok, miksować jeszcze przez chwilę.
    Na rozgrzaną gofrownicę kłaść porcję ciasta i piec na złoty kolor. Studzić na kratce (wtedy gofry zachowają chrupkość).
    Bitą śmietaną ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Posmarować nią gofry. Na wierzch ułożyć połówki truskawek.

Porady

Gofry równie pysznie smakują z dżemem lub cukrem pudrem. Gdy zostania nam kilka gofrów możemy je łatwo odświeżyć wkładając je na chwilę do rozgrzanej gofrownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować