Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

4.97 (167 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gofry udoskonaliłam mlekiem w proszku, dzięki czemu zyskały ciekawy, mleczny smak. Do tego bita śmietana i truskawki i mamy pyszny deser, którego nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gofry: 3 szklanki mąki
    4 jajka
    3 szklanki mleka
    pół szklanki oleju
    1 szklanka mleka w proszku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru
    ponadto: truskawki
    bita śmietana
    roztopiona czekolada
Wystaw ocenę:

4.97 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gofry: żółtka zmiksuj z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem, mlekiem w proszku i olejem dodawaj do żółtek. Następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z całością. Gofry piecz w mocno nagrzanej gofrownicy po 4-5 minut na złoty kolor. Studź na kratce.
    Udekoruj bitą śmietaną, połówkami truskawek i roztopioną czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować