Gofry udoskonaliłam mlekiem w proszku, dzięki czemu zyskały ciekawy, mleczny smak. Do tego bita śmietana i truskawki i mamy pyszny deser, którego nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym :)
Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gofry: żółtka zmiksuj z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem, mlekiem w proszku i olejem dodawaj do żółtek. Następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z całością. Gofry piecz w mocno nagrzanej gofrownicy po 4-5 minut na złoty kolor. Studź na kratce.
Udekoruj bitą śmietaną, połówkami truskawek i roztopioną czekoladą. Smacznego!
Komentarze