Ghoogra - indyjskie pierożki z makiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Indyjskie pierożki ze słodkim makowym nadzieniem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza manna: 10 dekagramów
    - masło: 4 łyżki
    - cukier: 6 dekagramów
    - zmielone migdały: 2 dekagramy
    - biały mak: 2 dekagramy
    - wiórki kokosowe: 2 dekagramy
    - zmielony kardamon: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - mąka: 30 dekagramów
    - woda: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Ghoogra - indyjskie pierożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ghoogra 1. * Niestety nie udało mi się dostac na szybko białego maku , dlatego zastąpiłam go niebieskim.


    Mąkę przesiewamy do miski.

    Wcieramy 2 łyżki stołowe roztopionego masła.

    Wlewamy stopniowo wodę, aby powstało ciasto.
    Zagniatamy przez minutę, aż będzie gładkie.
    Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.

    Na patelnię wrzucamy resztę masła.
    Podgrzewamy na małym ogniu.
    Nie dopuszczamy do przypalenia.

    Gdy jest ciepłe, dorzucamy kaszę i powiększamy płomień do średniego.
    Smażymy, cały czas mieszając 5-10 minut, aż kasza będzie złocisto brązowa.

    Dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru.
    Dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę.

    Zdejmujemy z ognia, dosypujemy cukier, zostawiamy, aby wystygło.

    Dzielić ciasto na 13 porcji.

    Każdą rozwałkowujemy na 7 centymetrowy krążek.

    Nakładamy po dwie łyżki stołowe masy na każdy krążek.

    Składamy pierogi i dokładnie sklejamy brzeg.

    Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu, aż będą złocisto brązowe.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować