" Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Indyjskie pierożki ze słodkim makowym nadzieniem.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    - kasza manna - 10 dag
    - masło - 4 łyżki
    - cukier - 6 dag
    - zmielone migdały - 2 dag
    - biały mak - 2 dag
    - wiórki kokosowe - 2 dag
    - zmielony kardamon - szczypta
    - zmielona gałka muszkatołowa - szczypta
    - mąka - 30 dag
    - woda - 100 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

" ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ghoorga - pierożki z makiem 1. * Niestety nie udało mi się dostac na szybko białego maku , dlatego zastąpiłam go niebieskim.


    Mąkę przesiewamy do miski.

    Wcieramy 2 łyżki stołowe roztopionego masła.

    Wlewamy stopniowo wodę, aby powstało ciasto.
    Zagniatamy przez minutę, aż będzie gładkie.
    Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.

    Na patelnię wrzucamy resztę masła.
    Podgrzewamy na małym ogniu.
    Nie dopuszczamy do przypalenia.

    Gdy jest ciepłe, dorzucamy kaszę i powiększamy płomień do średniego.
    Smażymy, cały czas mieszając 5-10 minut, aż kasza będzie złocisto brązowa.

    Dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru.
    Dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę.

    Zdejmujemy z ognia, dosypujemy cukier, zostawiamy, aby wystygło.

    Dzielić ciasto na 13 porcji.

    Każdą rozwałkowujemy na 7 centymetrowy krążek.

    Nakładamy po dwie łyżki stołowe masy na każdy krążek.

    Składamy pierogi i dokładnie sklejamy brzeg.

    Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu, aż będą złocisto brązowe.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować