Drożdżowe pierożki to inna wersja makowca są bardzo smaczne i pełne maku :) Pierożki przygotowałam z myślą o tradycyjnej Wigilii. Może kogoś zainspiruję do wykonania takich pierogów jako jednego z 12 dań.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszki do pieczenia
125g masła extra
2 jajka całe
50g drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru pudru
Drożdżowe pierożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko,cukier, pokruszone drożdże oraz 2 całe jajka, po czym dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, połowę mąki oraz proszek do pieczenia i zagnieść ciasto rękoma dodając po trochu pozostałą część mąki. Wyrobione ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie.
3.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać masło i po trochu maku cały czas ucierając. Następnie ubić pianę i dodać do masy. Na samym końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
4.Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki ( ja wykrawałam szklanką), nałożyć masę na środku każdego krążka i zlepić jak pierogi.
5.Pierożki ułożyć na blaszce wcześniej wysmarowanej oliwą. Na wierzchu każdego pierożka posmarować żółtkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
6.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować pierożki makowe.
Komentarze