Pierożki drożdżowe z makiem

4.5 (199 ocen)

Bardzo smaczne,może nawet zapomniane już pierożki .U mnie obowiązkowo na każde święta są pieczone.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki
    1 margaryna
    3 dag drożdży
    1 szkl kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    Mak:
    30 dag maku ugotowanego i zmielonego
    bakalie/rodzynki,orzechy/

    Syrop:
    1/3 szkl wody
    1 szkl cukru
    2 cukry waniliowe

    Dodatkowo:
    siekane orzechy
    cukier puder
    2-3 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierożki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę łączymy razem z mąką/siekamy/,śmietanę,sól,drożdże mieszamy i dodajemy do mąki,zagniatamy ciasto.
    Mak:
    Z wody i cukrów gotujemy syrop,dodajemy mak,bakalie,mieszamy.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm ,szklanką wykrawamy krążki,na każdy dajemy po łyżeczce maku,mocno zlepiamy palcem na środku,smarujemy roztrzepanym żółtkiem,posypujemy orzechami ,pieczemy w 170-180 st na złoty kolor.
  • 3. Przestudzone pierożki sypiemy obficie cukrem pudrem .Smacznego :)

Porady

Mak należy przygotować wcześniej niż ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować