Gęsie nogi faszerowane

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetne jako danie obiadowe, ale też znakomite jako wędlina, na zimno. Zamroziłam nogi jakiś czas temu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi, zaszyć i upiec.

Składniki:

  • 2 gęsie nogi
    farsz wieprzowy
    240 g mielonej wieprzowiny
    90 g wątróbki gęsiej
    2 łyżki tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona)
    2 ząbki czosnku, posiekane
    1/2 pęczka pietruszki posiekany
    1 jajko
    sól, dużo pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Gęsie nogi faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y65t4a 1. Nogi wyluzować ( pozbawić kości), pozostawiając kawałek kostki na końcu nogi. Składniki farszu wymieszać, podzielić na dwie części, każdą z nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną.
  • image-14m43ej 2. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Nogi posolić i popieprzyć obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz.
  • 3. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Przykryć folią lub przykrywką. Wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę od przykryciem, następnie folię usunąć i piec jeszcze 1,5 godziny, tym razem odwracając nogi co 1/2 h. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gęś Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować