Pieczone gęsie udka

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz.

Bez ZBĘDNEGO KOMENTARZA !!!TORPEDA!!!!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 8 gęsich udek (ok.280g. każde)
    50ml. śliwowicy
    200g.suszonych śliwek bez pestek
    1 łyżka miodu
    4 jabłka
    2 obrane marchewki
    1 por (tylko biała część)
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    5-6 ziela angielskiego
    4-5 liścia laurowego
    sól,pieprz ziołowy,majeranek,kozieradka,papryka słodka

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone gęsie udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone gęsie udka. 1. Udka płuczemy pod wodą,wkładamy do miski.Przyprawy mieszamy ze sobą,dodajemy zmiażdżony czosnek.W udka wcieramy dokładnie przyprawy.Warzywa i jabłka kroimy w półplasterki,wrzucamy do udek.Śliwki kroimy w paski,zalewamy śliwowicą,dodajemy miód.Wlewamy do udek.Wszystko dokładnie mieszamy ,odstawiamy do lodówki na 24h.Następnego dnia udka wraz z marynatą przekładamy na blachę,przykrywamy np.folią aluminiową,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.180 minut pod koniec pieczenia odkrywamy udka aby skórka nabrała rumieńców.Udka dzielimy na talerze,podajemy z kluskami oraz burakami lub innymi dodatkami.SMACZNEGO.

    !!TORPEDA!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować