Przepis jest szczególny, bo łączy polski smak ziemniaka z hiszpańskim chorizo i francuskim galette. Chciałam wykorzystać rustykalny charakter tarty, ponieważ bardzo pasuje do smażonych ziemniaków.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
WARZYWA, WęDLINY, SERY, MąKA:
- warzywa (surowe ziemniaki pokrojone w cieniutkie talarki): 5 sztuk
- wedlina lub kiełbasa (hiszpańska kiełbasa chorizo): 1 sztuka
- ser twardy starty grana padano (w zasadzie ser gruyere tarty na grubych oczkach): 10 dekagramów
- sera twarogowego (ser ricotta): 15 dekagramów
- mąka (do mąki na ciasto ,śmietana kwaśna,zimne masło,sól): 35 dekagramów
- rozbełtane żółtko jajka z wodą, do posmarowaniu ciasta: 1 sztuka
- oliwa, czosnek 2 ząbki: 40 mililitrów
Galette z ziemniakami, chorizo i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galette, spód:
1/ 11/4 kubka mąki, 120g masła zimnego, pokrojonego w kawałki, 1/4 łyżeczki soli, połącz szybko.
2/ ubij śmietanę z dwiema łyżeczkami soku z cytryny i 1/4 kubka lodowatej wody. 3/ dodaj śmietanę do mąki, szybko wyrób ciasto, powinno być grudkowate; jeżeli jest zbyt mokre, podsyp mąką. Zawiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
2.Nadzienie:
1/ ziemniaki pokrojone w talarki, chorizo w plasterki, wszystko podsmaż na oliwie, jak na tortillę,niech będą jeszcze twardawe.Ostrożnie, żeby się nie połamały. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką ostrą
2/ wymieszaj ricottę ze startym gruyere.
3.Wykonanie całości:
1/ wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek o średnicy 30cm. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2/ środek placka wysmaruj ricottą, zostawiając margines 5cm.
3/ rozłóż równiutko ziemniaki z chorizo i zagnij brzeg 5cm do środka, zakrywając część ziemniaków.
4/ skrop ziemniaki oliwą z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
5/ posmaruj brzeg rozbełtanym jajkiem z woda, galette będzie miało ładny, złoty kolor po upieczeniu.
4.1/ rozgrzej piekarnik do 200'C i wstaw blaszkę galette.
2/ piecz przez 45 minut, aż brzeg ciasta będzie złocisty.
3/ całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze