Galette z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy jajko, przyprawy oraz wodę oraz pokrojone w kostkę masło...
2.Zagniatamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą razem... Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min do lodówki.Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części ( lub jedna duża porcja tarty) i rozwałkowujemy
3.Grzybki Mun wrzucamy na 10 min. do gorącej wody pod przykryciem. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka.
Na patelnie wlewamy olej, następnie dodajemy pieczarki, cebule czosnek oraz grzybki mun wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki...Smażymy aż wszystko się lekko zarumieni...
Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je, dodajemy jogurt oraz szpinak już rozmrożony i odciśnięty z wody na koniec doprawiamy przyprawami oaz startym serem i mieszamy...
4.dodajemy 3/4 farszu z grzybów
5.zalewamy sosem
6.i posypujemy pozostałą częścią grzybów.
Końce ciasta zawijamy do góry.
Komentarze