Galette z ananasem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tarta na kruchym spodzie z puszystym kremem sernikowym z dodatkiem świeżego słodkiego anaasa

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 gram mąki pszennej
    50 gram cukru
    2 żółtka
    120 gram zimnego masła

    Masa twarogowa:

    500 gram twarogu na sernik
    4 łyżek cukru
    2 żółtka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego

    Dodatkowo:

    kilka plastrów świeżego ananasa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Tarty Desery

Galette z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
    Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.
  • 4. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek.
  • 5. Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy na wierz masy serowej boki ciasta zawijamy do góry.
  • 6. Pieczemy około 45 min w tem 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować