Domowy keczup

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gdy raz spróbujesz domowego keczupu, nigdy więcej nie kupisz tego sklepowego.
świetnie sprawdzi się również jako sos do makaronu

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
    0,5 kg cebuli
    3 czerwonych papryk
    2 łyżki soli
    300 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki chilli
    200 g erytrytolu, ksylitolu może być cukier
    0,5 szkl octu jabłkowego może być spirytusowy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos pomidorowy

Domowy keczup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, paprykę i cukinie kroimy na mniejsze kawałki i solimy. Odstawiamy na godzinę.
    Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka wraz z powstałym płynem i gotujemy 50 min., pod przykryciem na średnim gazie.
    Wystudzone warzywa miksujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy przyprawy, koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze około 15 min.
    Do wyparzonych słoików wlewamy gorący keczup i zakręcamy.
    Pasteryzujemy 15 min.

Porady

Jeśli warzywa po posoleniu puszczą mało wody musimy dolać w trakcie gotowania,by nie przypalić wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować